Boeren verdienen beter!

Er zijn steeds minder boeren in Vlaanderen. Tussen 1990 en 2010 is het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen gehalveerd. De landbouw verdwijnt aan een snel tempo doordat boerderijen failliet gaan.

Boeren kunnen vandaag immers veel te weinig winst maken. Zo verkoopt de boer zijn witlof voor 0,79 euro per kilo, terwijl hij 0,90 euro kosten moet maken om die te produceren. Elke kilo witlof zorgt dus voor een verlies van
0,11 euro. In de supermarkt kan u dan hetzelfde witlof kopen voor 1,99 euro per kilo.

Terwijl de boeren met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen, maken de grote bedrijven in de voedingsindustrie grote winsten.
Onze kleine boeren gaan failliet, en worden opgekocht door grote landbouwbedrijven, die een veel grotere en schadelijkere milieu-impact hebben.
Dat vindt Jong Groen fundamenteel onrechtvaardig.

Daarom roept Jong Groen de Vlaamse en Europese overheid op om in te grijpen in onze voedselsector. Een gewaarborgd inkomen voor de boer is noodzakelijk, boeren verdienen beter. Het kan niet zijn dat boeren gedwongen worden onder de productieprijs te verkopen.

Jong Groen wil niet bij de pakken blijven zitten, en roept ook jou op om zelf de boer te ondersteunen:
koop lokaal op de boerderij zelf of via korte keten initiatieven zoals voedselteams en de buurderij, koop producten van bij ons. Want boeren verdienen meer dan een aalmoes.
Daarom voerde Jong Groen op maandag 28 december actie in Gent, Antwerpen, Kortrijk, Brussel, Mechelen, Brugge en Merelbeke. 
((video) Het Journaal 28/12/2015 "Consumenten weten vaak niet dat boeren verlies maken")

 #boerenverdienenbeter

Meer weten? Lees hier het opiniestuk 'Boeren verdienen beter' van Jong Groen in Mo* !
 

#boerenverdienenbeter