Bestuursverkiezingen

In september verkiezen we bij Jong Groen opnieuw heel wat van onze kernvrijwilligers! We gaan op zoek naar een nieuwe bestuursploeg (voor 1 jaar), twee vertegenwoordigers van Jong Groen in de Politieke Raad van Groen (voor 2 jaar) en één vertegenwoordiger van Jong Groen bij 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging (voor 2 jaar). Tenslotte kan je ook een jaarthema nomineren dat volgens jou centraal moet staan in het komende bestuursjaar.

Jullie kunnen Jong Groen leden nomineren waarvan je weet dat ze een top bestuurslid zouden zijn. Maar je mag ook steeds jezelf nomineren. Alle nodige info over de functies en de procedures lees je hieronder. Al onze functies zijn vrijwillig en dus onbetaald. Maar Jong Groen staat wel in voor vervoerskosten en andere onkosten die je in je functie zou moeten maken.

Zoek je meer informatie of heb je vragen? Neem dan zeker contact op met Robbe (robbe@jonggroen.bevoorzitter van onze Raad van Bestuur) of remco@jonggroen.be (medewerker van Jong Groen)

Kandidaten en thema's nomineren kan vanaf nu hier

Timing*

 • 8 september (onder voorbehoud): vragen-sessie voor alle geïnteresseerden met het huidige bestuur, over wat zo'n functie eigenlijk inhoudt. Inschrijven kan hier.
 • 03 september: de nominaties worden afgesloten
 • 04-07 september: Alle genomineerden worden gecontacteerd.
 • 13 september: alle kandidaten hebben hun kandidatuur ingediend
 • 19 september: verkiezingen van de nieuwe functies - stem voor je favoriete kandidaten! 
 • 25 tot 27 september: het nieuw verkozen bestuursteam gaat op weekend
 • 24 oktober: Startdag: start van het nieuw jaar (presentatie bestuur, jaarplan en onthaal nieuwe leden)

Zelf interesse of twijfel je nog?

Twijfel je of een bestuursfunctie wel iets voor jou is? Kan je niet goed inschatten hoeveel tijd en energie dat zoal vraagt? Zit je met praktische of andere vragen?

Lees dan zeker hieronder alle info rustig door. Zit je daarna toch nog met vragen of twijfels? Geen zorgen! We organiseren een heuse vragensessie met de huidige bestuursploeg! Zij zullen hun ervaringen met jullie delen, jullie vragen eerlijk beantwoorden en je inzicht geven in hun functies. Deze sessie is voor alle genomineerden. Dus twijfel je? Nomineer gerust jezelf voor één of meerdere functies, neem deel aan deze vragensessie en beslis dan of je je ook effectief kandidaat stelt voor de verkiezingen.

Weet je sowieso al dat je je kandidaat wil stellen? Aarzel dan niet om:

 • Je ook dan in te schrijven voor de vragen-sessie van 8 september. dat kan via deze pagina.
 • De data van de bestuursverkiezingen, bestuursweekend en startdag vrij te houden in je agenda! 

Toch nog vragen? Neem dat gerust contact op met Robbe, die de verkiezingen organiseert. Of met Remco, die de verkozenen mee zal ondersteunen. 

Bestuur

Heb je interesse om je kandidaat te stellen voor het nationaal bestuur? Maar zoek je nog informatie over wat dat precies inhoudt en hoeveel tijd je hiervoor moet vrijhouden? Je leest er hier alles over! 

Voor al deze functies kan je Jong Groen leden (of jezelf) nomineren!

Het bestuur algemeen

Tien mensen vormen een jaar lang het bestuur van Jong Groen. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de werking van Jong Groen, zetten activiteiten op, werken standpunten uit, ondersteunen onze afdelingen en bedenken acties. Zowel ecologische ideologen, organisatorische talenten, activistische duizendpoten als sociale vrijwilligerondersteuners voelen zich er thuis. De bestuursploeg is dus erg complementair samengesteld en draagt inhoudelijk (politiek en beweging) de eindverantwoordelijkheid van Jong Groen. Het bestuur staat daarin gelukkig niet alleen, maar wordt ondersteund door twee personeelsleden en door de raad van bestuur.

Een aantal nuttige zaken om te weten over het bestuur in het algemeen:

 • Als Jong Groen-lid kan je je kandidaat stellen voor elke functie ongeacht je opleiding, genderidentiteit, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond, leeftijd, sociale achtergrond of een eventuele fysieke of mentale beperking. Wat telt is je engagement en gedrevenheid!
 • Als verkozen bestuurslid moet je aanwezig zijn op het bestuursweekend dat van vrijdagavond 25 september tot zondagmiddag 27 september zal plaatsvinden. Op dit weekend maak je als bestuur samen de plannen voor het hele jaar, dus aanwezigheid is absoluut noodzakelijk. Hou dat weekend dus zeker nu al vrij! (dit geld niet voor de verkozen vertegenwoordigers).
 • Als verkozen bestuurslid neem je in principe aan alle bestuursvergaderingen deel. De data van die vergaderingen leg je samen met de rest van het bestuur vast. Hou rekening met één weekavond om de twee weken. Traditioneel vinden die vergadering plaats in Brussel, maar het bestuur kan altijd onderling overeenkomen om op andere locaties te vergaderen. In deze corona tijden wordt er ook geregeld gekozen voor online vergaderingen. Heb je niet het nodige materiaal daarvoor? Laat dat je kandidatuur zeker niet afschrikken! Eens verkozen vinden we sowieso een oplossing hiervoor. 
 • Daarnaast word je verwacht aanwezig te zijn op de activiteiten die het bestuur overal in België organiseert (in principe altijd bereikbaar met het openbaar vervoer). Dat wordt al snel een avond per week en heel geregeld een weekendactiviteit. Als bestuurslid neem je dus een stevig engagement op. Wees je bewust dat dit een impact kan hebben op je andere engagementen of hobby's.
 • Als bestuurslid heb je een eigen functie, maar je engagement is zoveel meer. Boven alles ben je deel van een team en ga je dus met andere bestuursleden en vrijwilligers aan verschillende projecten werken, ook als die niet strikt genomen binnen de omschrijving van je functie vallen.
 • Wat je functie ook is, als bestuurslid ben je een aanspreekpunt voor alle leden van Jong Groen en help jij mee leden zich thuis te voelen binnen Jong Groen. Samen met de rest van het bestuur heb je in het bijzonder de verantwoordelijkheid om te zorgen dat nieuwe leden hun weg vinden.
 • Jong Groen staat in voor de kosten die je maakt in je functie. Zo betalen we bv. je vervoerskosten terug. Heb je toch nog vragen, of voel je nog een financiële drempel om je kandidaat te stellen? Je financiële situatie mag je uiteraard niet tegenhouden om een bestuursfunctie op te nemen. Neem dus in alle vertrouwen en discretie contact op met Remco, coördinator van Jong Groen: remco@jonggroen.be of +32 479 20 56 81. Samen vinden we steeds een oplossing! 

Alle bestuursleden hebben een specifieke functie, met bijkomende verantwoordelijkheden. Wil je meer informatie over deze functies? Twijfel dan niet om het huidig voorzittersduo te contacteren met je vragen: Sarah@jonggroen.be en timon@jonggroen.be.

Het voorzittersduo: Voorzit.s.ter & ondervoorzit.s.ter of co-voorzit.s.ters 

Heb je een heldere visie op de toekomst van Jong Groen? Enthousiasmeer je graag de mensen rondom je? Heb je geen schrik van een vergadering en ga je flexibel om met een drukke agenda? Ben je een organisatietalent? Bouw je graag een netwerk uit en contacteer je makkelijk mensen? Ben je een geboren teamspeler? Hak je makkelijk lastige knopen door? Dan is het voorzitterschap misschien wel iets voor jou! 

Een voorzittersduo dat alles voor het zeggen heeft en héél jong groen trekt? Zet dat maar uit je hoofd! De voorzitters zijn vaak het publiek gezicht van Jong Groen, maar werken achter de schermen nauw samen met een grote ploeg vrijwilligers, werkgroepen en afdelingen om Jong Groen op nationaal niveau richting te geven. 

De voorzit.s.ter vormt steeds een duo met de ondervoorzit.s.ter. Samen trekken zij de nationale werking. De precieze taakverdeling kunnen ze zelf bepalen, maar belangrijk is wel dat de voorzit.s.ter de politieke werking van Jong Groen trekt, en de ondervoorzit.s.ter het bewegingsluik overziet. Ze staan hiervoor in nauw contact met het personeel en de Raad van Bestuur. Ze zorgen voor een sterke band met de ouderpartij Groen.

Het voorzittersduo is ook verantwoordelijk voor de coördinatie van het bestuur. Dat wil zeggen dat ze de vergaderingen van het bestuur voorzitten, maar ook dat ze bestuursleden ondersteunen in hun werking, nationale werkgroepen mee opvolgen, en de prioriteiten en het jaarplan van de bestuursploeg bewaren. Ze treden op als coach voor de bestuursleden.

De voorzit.s.ter is de woordvoerder van Jong Groen. Je vertolkt dus de standpunten van Jong Groen en staat daarvoor in contact met de pers en andere organisaties (zoals Groen). Je zit daarnaast ook de vergaderingen van het open forum voor en neemt deel aan de Raad van Bestuur van Jong Groen. Je staat ook in voor de communicatie naar en samenwerking met de Algemene Vergadering en het personeel van Jong Groen.

De ondervoorzit.s.ter overziet en begeleidt de interne werking. Je bent een echte teamspeler en netwerker die dicht bij de leden en de afdelingen staat, zowel online als in real-life. Je bent dus vlot met sociale media en stelt je toegankelijk op. 

Weetje: bij de effectieve kandidatuur kunnen personen enkel in duo opkomen ;) 

Bestuurslid Actie

Ben je een creatieve activist? Kom je steeds gedreven op straat om onrecht aan te klagen? Zie je jezelf als een doener met organisatietalent? Schuilt er een hacktivist en/of knutselaar in je? Maak je graag anderen voor acties warm?

Het bestuurslid Actie is verantwoordelijk voor het organiseren van Jong Groen acties. Samen met de rest van het bestuur en de werkgroep Ecowarriors worden er acties opgezet binnen het thematische traject en het jaarplan van het nationaal bestuur. Maar je kan ook andere kansen tot actie aangrijpen. Je staat in voor de aanwezigheid van Jong Groen op acties van het Belgische middenveld zoals bijvoorbeeld de klimaatmarsen, manifestaties van Hart boven Hard, de pride in Brussel en/of Antwerpen, etc.

Dit bestuurslid trekt de actiewerkgroep ‘Ecowarriors’ (zowel online als in real life) waar acties worden bedacht en uitgevoerd. Samen zorgen de werkgroep en het bestuurslid zo voor acties met impact in onze samenleving  die de zichtbaarheid voor Jong Groen versterken.

Je ondersteunt, faciliteert en vormt ook vrijwilligers in het organiseren van acties, zowel lokaal als nationaal.  Om dit alles vlot te doen verlopen werk je nauw samen met de pers- en communicatieverantwoordelijke, het voorzittersduo, afdelingen en werkgroepen. 

Tot slot ben je het aanspreekpunt voor vrijwilligers die bottom-up acties willen opzetten. Je zorgt voor een goede samenwerking tussen die vrijwilligers en het bestuur.

Afdelingsverantwoordelijke

Begrijp jij als geen ander dat de kracht van Jong Groen bij de lokale afdelingen ligt? Sta je vol bewondering voor alle activiteiten en initiatieven die afdelingen jaar in jaar uit organiseren, met heel beperkte middelen? Heb je zin om al dat enthousiasme te ondersteunen en versterken? Reis je graag rond in eigen land? 

De afdelingsverantwoordelijke zorgt dat er een beleid is gericht op de ondersteuning van de lokale afdelingen, en streeft naar een volledige dekking van het grondgebied door Jong Groen afdelingen. Zo speel je dus een cruciale rol in het garanderen dat Jong Groen heel wat goed draaiende afdelingen heeft. Hiervoor bewaak je het deel uit de beleidsnota en het jaarplan met betrekking tot de lokale werking.

Samen met het personeel ben je het aanspreekpunt voor lokale afdelingen: je vangt hun vragen en bezorgdheden op, organiseert vormingen waar nodig, en zorgt voor een goede dynamiek en informatie uitwisseling tussen afdelingen onderling. Je coördineert het bestuur in hun bezoeken aan de afdelingen.

Je helpt nieuwe afdelingen met hun opstart of verouderende afdelingen met hun doorstart. Je kan ook actief op zoek naar waar we nieuwe afdelingen uit de grond kunnen stampen.

Tenslotte trek je ook de werkgroep Afdelingen.

Bestuurslid Basisdemocratie en Standpunten

Is democratie voor jou een kernwaarde? Vind je inspraak van leden cruciaal in de werking van Jong Groen? Heb je ideeën over hoe we zo veel mogelijk mensen kunnen betrekken? Wil je zoeken naar hoe we onze standpunten nog meer gedragen en inclusief kunnen opstellen? 

Het bestuurslid basisdemocratie en standpuntbepaling zorgt voor een steeds evoluerend basisdemocratisch systeem van standpunten bepalen (bvb online en via polls). Je bent dus verantwoordelijk voor het democratisch karakter van onze Open Fora (waar we officieel standpunten kunnen vastleggen)  en hoe die standpunten worden bepaald. Laat dus je creatieve geest los op onze beslissingsstructuren en hoe we omgaan met basisdemocratie. 

Daarnaast sta je ook in voor het beheer en toegankelijk maken van de gestemde standpunten, opiniestukken en debatfiches (via bvb website en archief) zodat we steeds transparant kunnen stellen waar we nu echt voor staan. 

Je bewaakt dat de leden voldoende de kans krijgen om onderling over hun politieke ideeën in debat te gaan, onder andere op Open Fora. Concreet neem jij ook de lead in de organisatie van het Congres of Open Parlement, dat traditioneel eenmaal per bestuursjaar gehouden wordt.

Internationaal Secretaris

Heb je een grote interesse in Europese en international thema’s? Wil je een netwerk opbouwen van jonge ecologisten actief over heel Europa? Heb je zin om onze Europese federatie (FYEG) beter te leren kennen? Wil je ons contact met onze vrienden van Ecolo J versterken? Spreek je een aardig mondje Engels en Frans? 

De internationaal secretaris is het kruispunt tussen Jong Groen en de Franstalige en  internationale jong groene beweging. Samen met je werkgroep ben je verantwoordelijk voor de afvaardiging van Jong Groen in de algemene vergadering van de Federation of Young European Greens (FYEG) waar je o.a. onze standpunten gaat verdedigen. Je staat ook in voor de informatiedoorstroming tussen Jong Groen en FYEG en tussen Jong Groen en andere europese jonge groenen. De Internationaal secretaris is bovendien ook verantwoordelijk voor de communicatie met, en eventuele afvaardiging aan, de Global Young Greens. 

In nauwe samenwerking met het voorzittersduo neem je ook de communicatie met onze Franstalige zusterorganisatie Ecolo J voor je rekening. 

Ten slotte zorg je ervoor dat Jong Groen en onze leden alle kansen kunnen grijpen die er internationaal geboden worden; denk aan acties, vormingen, zomerkampen, meetings en andere events georganiseerd doorheen Europa. Je helpt Jong Groenen op Erasmus om in contact te komen met de lokale groene jongerenpartij en zorgt dat buitenlandse groen gezinde jongeren de kans hebben hier in België mee aan te sluiten.

Pers- en Communicatieverantwoordelijke

Ben je een krak in communicatie en schrijf je vlotjes toffe teksten? Begrijp je hoe de pers en media functioneert? Gaan je ogen blinken bij het idee om Facebook en Instagram strategieën uit te werken? Wil je leren en groeien in je communicatie skills?  

Het bestuurslid ‘pers en communicatie’ verzorgt de dagelijkse communicatie van Jong Groen. Daarin spelen de sociale media-kanalen van Jong Groen een belangrijke rol. De Jong Groen e-campaigners groep op Facebook is een belangrijk klankbord voor dit bestuurslid en zorgt ervoor dat er voldoende input van de leden is voor de Jong Groen communicatie. 

Je bent ook eindverantwoordelijke / coördinator voor het communicatieluik van alle acties en standpunten van Jong Groen Nationaal. Daarvoor werk je nauw samen met de rest van de bestuursploeg. Om het contact met van de voorzit.s.ter met de pers te ondersteunen, beheer je de perslijst van Jong Groen en schrijf je al eens een persbericht.

Tenslotte werkt de pers en communicatieverantwoordelijke ook nauw samen met de hoofdredacteur Vlam online. 

In verschillende onderdelen van pers en communicatie kan je bijgestaan worden door personeel en andere bestuursleden en in het bijzonder de voorzit.s.ter politiek. Dat gebeurt op onderlinge afspraak. Jij behoudt de eindverantwoordelijkheid.

Politiek Secretaris (nieuwe functie)

Heb jij een passie voor alles wat met politiek te maken heeft? Wil jij graag mee de politieke lijnen uitzetten van Jong Groen? Wil je je verdiepen in het ecologisme? Wil je in nauwe samenwerking met de voorzit.s.ter politiek en de rest van de bestuursploeg de standpunten van Jong Groen extern uitdragen? Volg je daarnaast graag de actualiteit en wil je je inzetten om zowel Jong Groen als onze thema's te laten schitteren in die actualiteit? Heb je er al helemaal zin in om Jong Groen nog meer op de politieke agenda plaatsen? Dan is deze nieuwe functie helemaal iets voor jou.

Is campagnevoeren bovendien jouw ding? Dan heb je geluk, want in het bestuursjaar voor of tijdens verkiezingen neemt de politiek secretaris de rol op van campagneleider/campagneleidster. In samenspraak met het bestuur, leidt je zo een mogelijke verkiezingscampagne van Jong Groen in goede banen. #detoekomstisvanons

Studentenverantwoordelijke

Heb je een hart voor de studenten die zijn aangesloten bij Jong Groen? Wil je hun impact op de campussen en universiteiten versterken? Vind je de stem van studenten binnen Jong Groen een noodzaak?  

De studenten verantwoordelijke trekt de nationale studentenwerking. Net zoals de afdelingsverantwoordelijke met afdelingen, ben je het aanspreekpunt van de studenten-werking van Jong Groen. Je ondersteunt de studenten afdelingen in hun vragen en problemen, volgt hun werking en activiteiten op, en zorgt voor de communicatie tussen het bestuur en de studenten afdelingen. Je helpt hen om nieuwe leden aan te trekken en je gaat actief op zoek mensen die nog in andere studentensteden (inclusief hogescholen) afdelingen willen opzetten.

Je zit het studenten-overleg voor en zorgt er zo voor dat de afdelingen elkaar ontmoeten en kunnen uitwisselen. Je rapporteert aan het bestuur en plaatst studententhema’s op de agenda van Jong Groen. 

Bestuurslid Vrijwilligersbeleid

Motiveer en enthousiasmeer je graag? Ken je alles van groepsdynamiek? Denk je graag na over hoe een beweging zo inclusief mogelijk te werk kan gaan? Babbel je graag met leden en zeker de nieuwe leden. Weet jij hoe je mensen opvangt en thuis kan laten voelen? 

Het bestuurslid vrijwilligersbeleid staat in voor het rekruteren, onthalen en coachen van Jong Groen vrijwilligers. Je staat ook in voor het “exit-beleid” zodat oud-leden of uittredende bestuursleden betrokken blijven en zorgt voor de bedanking van de actieve leden. 

Je evalueert het Jong groen beleid en innoveert dit samen met de rest van de bestuursploeg vanuit jullie visie. Dit alles doe je in samenwerking met de studentenverantwoordelijke, afdelingsverantwoordelijke, afdelingsmedewerker en de ondervoorzit.s.ter.

Binnen het bestuur neem jij het initiatief om bestaande en nieuwe leden warm te maken om naar activiteiten te komen alsook de belrondes naar nieuwe leden. Je neemt daar een coördinerende rol in op zodat alle bestuursleden en eventueel ook andere vrijwilligers daaraan kunnen meewerken.

Het zou helemaal geweldig zijn als je ervaring hebt met het management van een grote groep vrijwilligers, en inzicht hebt in online platformen zoals Nationbuilder en Jong Groen Intern. 

Vertegenwoordigers 

Heb je zin om twee jaar lang Jong Groen te vertegenwoordigen bij Groen of 11.11.11? Dan heb je misschien wel interesse voor één van deze functies! Zoek je nog informatie over wat dat precies inhoudt en hoeveel tijd je hiervoor moet vrijhouden? Je leest er hieronder alles over! 

Vertegenwoordigers in de Politiek Raad van Groen

Jong Groen wordt vertegenwoordigd in de politieke raad van Groen door twee personen die niet dezelfde genderidentiteit hebben en verkozen worden door het Open Forum.

De vertegenwoordigers zorgen ervoor dat Jong Groen een actieve rol speelt in de politieke raad door standpunten, voorstellen, amendementen van Jong Groen in te dienen en te verdedigen op de politieke raad. Ze vormen dus een belangrijke brug tussen Jong Groen en Groen. 

De vertegenwoordigers spreken steeds in naam van Jong Groen. Wanneer de leden van Jong Groen, via een Open Forum, een standpunt hebben ingenomen over een onderwerp dat op de politieke raad wordt besproken, zijn de vertegenwoordigers gebonden aan deze standpunten, zowel in hun tussenkomsten als in hun stemgedrag. Als er geen officieel standpunt van Jong Groen is, doen zij hun uiterste best om aan te voelen wat er leeft onder de leden. Hiervoor kunnen ze terugkoppelen met het bestuur en de werkgroep die de PoRa vertegenwoordigers ondersteunt. 

De vertegenwoordigers brengen verslag uit over de politieke raad op het Open Forum en aan het bestuur. Zo blijft Jong Groen steeds op de hoogte van de werking van Groen. 

De twee PoRa vertegenwoordigers vormen samen een team en zijn actief lid van de PoRa werkgroep. Ze trachten steeds zo transparant mogelijk te werk te gaan. Hiervoor werken ze ook samen met het bestuurslid basisdemocratie.

Vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van 11.11.11

Jong Groen is, net als de andere politieke jongerenbewegingen, lid van 11.11.11, de Koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging. Deze link met het brede maatschappelijke middenveld en de NGO wereld is belangrijk voor ons. Daarom dat we graag op de hoogte blijven van waar de NGO's aan werken én delen we graag wat wij zoal uitsteken met hen. Dus heb je voeling met het middenveld? Heb je een hart voor internationale solidariteit? Ben je een bruggenbouwer? Dan is deze functie misschien wel iets voor jou. 

We verwachten dat je 4 keer per jaar mee aanschuift aan de vergadertafel van 11.11.11, om Jong Groen en onze standpunten te vertegenwoordigen op hun Algemene Vergadering. Dat is steeds in Brussel, of digitaal. Daarnaast verwachten we ook dat je over deze AV's terugkoppelt naar het nationaal bestuur. Zo zijn ook zij op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de NGO wereld en kunnen we bruggen bouwen. 

Jaarthema

Geef via het nominatieformulier zeker ook mee welk(e) thema(s) jij graag centraal ziet staan in het volgende bestuursjaar. Geef daarbij niet enkel het thema zelf mee, maar ook een korte motivatie. Zo weten we wat je thema inhoud en met welke insteek je dit behandeld wil zien. 

 

* Organisatie verkiezingen

Wil je meer informatie over de organisatie van de verkiezingen of de motivatie voor deze manier van werken, dan kan je terecht bij de voorzitter van de raad van bestuur: robbe@jonggroen.be

#detoekomstisvanons