Kamp A aan de jeugd

Kamp A aan de jeugd!
Jong Groen! kampeert op voormalig militair domein Kamp A te Herentals

Sinds 1991 ligt Kamp A, een voormalig militair domein op de grens van Herentals, Olen en Westerlo, er verlaten bij. Op de site wordt enkel nog golf gespeeld. Doorheen de jaren kende het golfterrein een illegale uitbreiding, maar door de impasse in het dossier wordt dit door de vingers gezien. Voor Jong Groen! kan dit echter niet door de beugel en moeten domeinen zoals Kamp A zo snel mogelijk een jeugdvriendelijke invulling krijgen. Om deze eisen kracht bij te zetten bezet Jong Groen! deze nacht Kamp A en zullen actievoerders er kamperen in tenten. Kristof Calvo, nationaal woordvoerder van Jong Groen!, legt uit waarom men deze actie voert: "De beschikbare ruimte voor jongeren en kinderen blijft stelselmatig achteruitgaan in Vlaanderen. De laatste 20 jaar ging elke dag maar liefst tien hectare onbebouwde ruimte verloren in Vlaanderen. Hoog tijd dus om het tij te keren. We moeten niet alleen de schaarse open ruimte vrijwaren, maar ook durven zones met andere bestemmingen open te stellen voor gebruik door kinderen en jongeren. Voormalige militaire domeinen zoals Kamp A zijn daarvoor erg geschikt. Hier zijn tal van mogelijkheiden qua sport, recreatie, jeugd en cultuur."

De actie op Kamp A komt er op intiatief van de pas opgerichte afdeling Jong Groen! Zuiderkempen. Deze afdeling verzamelt groene jongeren uit Herentals, Westerlo, Herenthout, Hulshout, Olen, Geel, Grobbendonk, Mol, Heist-op-den Berg en Herselt. Evarist Heylen, één van de oprichters, licht toe wat er zoal op het verlanglijstje van de groene jongeren prijkt: "We denken ondermeer aan een kunstencentrum met bijvoorbeeld repetitie- en opnameruimtes voor muziekgroepen. Kamp A is ook geschikt om er een kampplaats van te maken voor jeugdverenigingen. Ook bij heel wat lokale sport- en jeugdverenigingen is er interesse om zich te vestigen op Kamp A. Deze mogelijkheden moeten maximaal worden benut. Zo kan Kamp A uitgroeien tot dé ontmoetingsplek voor kinderen en jongeren uit de streek. Deze zaken kunnen trouwens allemaal perfect gecombineerd worden met andere functies zoals zorg en sociale economie."

Ook Rudi Daems, Vlaams Parlementslid en peter van de opstartende afdeling, is van de partij: "Als peter is het leuk om vast te stellen dat deze jonge bende zich meteen vastbijt in een belangrijk dossier als Kamp A. Jong Groen! staat trouwens niet alleen met zijn pleidooi voor meer ruimte voor kinderen, ook Groen! maakt hier een prioriteit van. Deze zomer voeren Groen!-groepen overal in Vlaanderen actie rond speelruimte voor kinderen. Met Groen! Kempen blijven we het dossier van Kamp A op de voet volgen. Het is hoog tijd dat de Vlaamse minister Van Mechelen een knoop doorhakt over de ruimtelijke bestemming van Kamp A. Het domein is immers een vat vol mogelijkheden, het is alleen een kwestie er werk van te maken."

Kristof Calvo, nationaal woordvoerder Jong Groen!
Evarist Heylen, woordvoerder Jong Groen! Zuiderkempen
Rudi Daems, Vlaams Parlementslid en peter Jong Groen! Zuiderkempen

 

Thema: