08 okt 2016

Biomarktjes in Vlaanderen

Een biomarkt is een geweldige plek om je boodschappen te doen. Waarom zou je nog een supermarkt bezoeken als je alles vers, gezond en lokaal kunt kopen? Vlam ging op stap naar drie biomarktjes in Vlaanderen om te ontdekken wat je er allemaal kan krijgen en om de sfeer op te snuiven.

Terrabio, oftewel de Marché bio des Tanneurs - Brussel

Een markt die elke dag behalve maandag open is en die zich in een overdekte hal bevindt, dat is toch bijna een supermarkt? Dat is mijn gedachte voordat ik de grootste biomarkt van Brussel bezoek. De markt bevindt zich in een mooie, oude industriële hal, vlak achter het station Brussel-Kapellekerk. Op 10 minuten stappen van metro Anneessens is het zeer goed bereikbaar, dat blijkt mede uit het grote aantal bezoekers dat ze hier hebben. Doordat het overdekt is, kun je hier overigens ook terecht als het regent.

Zevenduizend bezoekers krijgen ze hier gemiddeld per week over de vloer, in het weekend staat er zelfs een rij tot buiten en moeten mensen wachten om naar binnen te mogen. Zoals de eigenaar zelf zegt: “We hebben te veel klanten, dus elke nieuwe biomarkt is welkom. Maar mensen komen altijd terug naar hier, omdat ons aanbod groter is en de prijzen lager door onze schaalvoordelen”. Doordat deze markt zo ruim en drukbezocht is, kunnen ze alles in grote hoeveelheden bestellen. Zo wordt de uiteindelijke kost per product lager. De eigenaar moedigt dan ook elk nieuw initiatief voor een biomarkt aan. Hij heeft onder andere geholpen om de nieuwe overdekte biomarkt in Gent op te zetten.

Het valt me op dat alles hier goed betaalbaar is en dat er een zeer groot aanbod is aan groente, fruit, zuivel, vlees en brood. Zelfs koffie, chocola, confituur, koekjes en verschillende soorten wijn zijn hier verkrijgbaar, en er staat een hele rij met bakken waar je zelf rijst, linzen en noten uit kunt scheppen. Eigenlijk alles wat je nodig hebt dus!

foto's: Eva Breuer

Elke zondag van 8 tot 16u is er op het Falconplein in Antwerpen, vlakbij het MAS, een klein biomarktje. Je zou er zo aan voorbij lopen, je moet het maar net weten. Maar als je het eenmaal weet te vinden, kom je hier zeker vaker. Je vindt hier een groente- en fruitkraam met een mooi gamma aan verse groenten, fruit, kruiden, sappen en theetjes, een kraam met biologisch vlees en een kraam met gebak van speltbloem en biobroden. Af en toe staat er ook een notenkraam en kan je er bloemen, kersen of biologische olijfolie van kleine boeren in Spanje kopen.

De groenten zijn hoofdzakelijk afkomstig van boeren uit de buurt (Westmalle, Muizen), om de lokale productie te stimuleren, hun een eerlijke prijs te bieden en zo veel mogelijk seizoensgebonden producten te kunnen aanbieden. De tropische groenten en fruit die niet lokaal te verkrijgen zijn, komen van een biogroothandel. Ook de eitjes komen nu nog van de groothandel, maar ze zijn in overleg met een boer uit Westmalle om de eitjes rechtstreeks van hem te kopen.

foto's: Eva Breuer

Lousbergmarkt - Gent

Naast de vele voedselteams en de biomarkt op het Maria Hendrikaplein voor het station Gent-Sint- Pieters elke zondagvoormiddag, kunnen bioliefhebbers nu ook van maandag tot en met zaterdag terecht in ‘biosupermarkt’ Lousbergmarkt.

Wie de markt binnenstapt, wordt meteen verwelkomd met de geur van versgebakken brood en een breed assortiment van biogroenten van lokale telers en kaas van de coöperatieve kaasmakerij Het Hinkelspel. Door de verhuis van de productiehal van die laatste hadden ze een grote ongebruikte ruimte en zochten ze gelijkgestemde partners voor een nieuwe invulling.

Naast een markt wil de Lousbergmarkt ook een ontmoetingsplaats zijn voor de buurt én voor andere Gentenaars uiteraard. Centraal in de hal is ‘Dochters Van De Jaegher’ gevestigd met enkele tafels en picknickbanken. De twee zussen gaan in hun zogenaamde cosy kitchen aan de slag met marktverse producten, op vrijdag in combinatie met duurzame vis. Verder maken ze chutneys, pickles, confituren, smoothies en thee.

foto's: Jonas Van Maldeghem

Waarom een biomarkt?

Op een markt komen producten meestal vers van boeren uit de streek. Dit stimuleert de lokale werkgelegenheid en is milieuvriendelijker, aangezien producten minder ver vervoerd moeten worden. Daarnaast heeft een biomarkt nog een aantal extra voordelen. Biologische landbouw is meestal beter voor het klimaat en duurzamer dan gangbare landbouw, en werkt zo milieuvriendelijk mogelijk. Chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, die de lucht, de bodem en het grondwater verontreinigen, worden niet gebruikt. Ook GGO’s zijn niet toegelaten in de biolandbouw. In plaats daarvan werken bioboeren samen met het ecosysteem: ze werken met natuurlijke bestrijdingsmiddelen, bewaken de biodiversiteit en zorgen goed voor de bodem. Een gezonde bodem kan ook nog eens beter koolstof in de bodem opslaan, wat klimaatverandering tegengaat. Voor meer info over biologische landbouw, zie: biomijnnatuur.be. Hier vind je ook een kaart met biopunten (boeren/winkels/markten…).

auteur: Eva Breuer

Reacties

Please check your e-mail for a link to activate your account.
#detoekomstisvanons